top of page
  • Foto van schrijverLaurenz Van Ginneken

Mountainbike routes Schilde en 's-Gravenwezel: Laat gebruikers elkaar niet in de wielen rijden.

Gemeenteraadslid Laurenz Van Ginneken roept de politiek in Schilde op om werk te maken van hoffelijkheid en meer respect op wandel- en mountainbike routes in Schilde en 's-Gravenwezel.Sinds enkele maanden hebben we twee mountainbike routes in Schilde en 's-Gravenwezel. Namelijk een rode lus van 30km en een groene lus van 20km. Deze zijn er gekomen na initiatief van Sport.Vlaanderen, in samenspraak met de sportdienst van onze gemeente en een lokale fietsclub. Op zich is dit een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen. Want buiten bewegen en sporten is gezond, zeker tijdens de huidige pandemie.


Klachten en frustraties

Al komen er afgelopen tijd steeds meer klachten tot bij mij. De nieuwe routes liggen hoofdzakelijk op trage wegen die al jaren bekend staan als wandelroutes. Deze situatie zorgt voor verschillende conflicten en onveilige situaties tussen fietsers en voetgangers. Zeker op de stukken waar het pad smaller is, en er weinig ruimte is om elkaar veilig te kruisen, ontstaat vaak frustratie.


Sommige mountainbikes hebben geen fietsbel, ondanks dat wettelijk verplicht is. Daardoor roepen ze soms om omstaanders gewaar te maken van hun passage. Dat roepen zorgt vaak voor misverstanden en minder gezellige woordenwisselingen. Andere mountainbikers (in groep) minderen niet altijd in snelheid, wat een onveilig gevoel meebrengt voor voetgangers. Ook aan opritten en huizen waar de routes passeren, ontstaan soms onveilige situaties door de hoge snelheden die sommige fietsers rijden.


Maar anderzijds, zijn er soms ook wandelaars die hun hond loslaten (wat niet mag) en daarmee op hun beurt onveilige situaties veroorzaken voor bijvoorbeeld fietsers en de omliggende natuur. Er zijn ook wandelaars die fietsers naroepen, ondanks ze minder snel reden en een fietsbel gebruikten.


Door het grotere gebruik van sommige trage wegen zien we meer slijtage zoals spoor- en slijkvorming. Maar er zijn ook enkele paaltjes met wegwijzers beschadigd, of blijkbaar zelfs uitgetrokken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van onze infrastructuur, en vuurt frustratie verder aan. Het zijn maar enkele voorbeelden van de verschillende klachten.


Respect is de oplossing

Het mag duidelijk zijn dat er veel (wederzijds) onbegrip bestaat, en dat hoffelijkheid soms zoek is. Daarom heb ik op de gemeenteraad van april hier enkele vragen over gesteld. Concreet vroeg ik hoe onze gemeente kan controleren of de (verkeers)regels worden nageleefd, hoe we werk kunnen maken van meer hoffelijkheid op die routes, of de paden en paaltjes hersteld kunnen worden, en hoe de gemeente dit wilt monitoren.

Frustratie en onbegrip zijn het probleem, hoffelijkheid en wederzijds respect de oplossing. Laurenz Van Ginneken

Schepen van sport Pascale Gielen (N-VA) wist me te vertellen dat er op vrijdag 24 april 2021 een overleg stond ingepland met Sport.Vlaanderen over de mountainbike routes in Schilde en 's-Gravenwezel. De punten die ik op deze gemeenteraad heb aangehaald, worden meegenomen naar dat overleg volgend haar, en de gemeente bekijkt hoe ze de infrastructuur beter kunnen monitoren.


Collega raadslid Hans Hanssen (CD&V) had zelf ook een punt over mountainbike routes, maar dan om een kindvriendelijke versie aan te leggen. In de verdere discussie kwam het idee naar boven om eventueel een bord te zetten langs die routes om op te roepen tot meer respect aan voetgangers en fietsers. Een idee waarvoor de mosterd werd gehaald bij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Willen we met iedereen veilig genieten van onze prachtige gemeente met haar mooie dorpen, dan moeten we samen de open ruimte terug leren delen. Alleen door te praten en elkaar te respecteren, geraken we vooruit. Volg de regels, houd veilig afstand van elkaar, en pas je aan indien het nodig is. Frustratie en onbegrip zijn het probleem, maar hoffelijkheid en wederzijds respect zijn de oplossing.

Comments


bottom of page