top of page
  • Foto van schrijverLaurenz Van Ginneken

Adoptie rustbank ter ere van de eerste homohuwelijken in Schilde - 's-Gravenwezel

Bijgewerkt op: 29 dec. 2020

De hele maand mei hingen regenboogvlaggen uit in de gemeente Schilde voor de Internationale dag tegen homo- en transfobie (IDAHOT). Nu in Juni draagt Schepen van Welzijn Marian Van Alphen een zitbank op aan de eerste huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht met steun van het voltallige gemeentebestuur Schilde en de dienst welzijn. Gemeenteraadsvoorzitter Yolande Avontroodt en gemeenteraadslid Laurenz Van Ginneken juichen het initiatief toe.


(Foto van links naar rechts: Laurenz Van Ginneken, Yolande Avontroodt en Marian Van Alphen, alle drie Open Vld)


Op 17 juli 2003 werd het eerste huwelijk tussen twee mannen voltrokken in Schilde en niet veel later op 2 augustus volgden de eerste twee vrouwen in onze gemeente. Ze werden gehuwd door toenmalig burgemeester Yolande Avontroodt, die het homohuwelijk nog mee heeft goedgekeurd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers datzelfde jaar.


“Ik herinner me deze huwelijken nog goed, het waren ontroerende momenten.” Zegt Yolande Avontroodt. “Al jaren hadden deze koppels een relatie, maar ze konden hun liefde nooit bevestigen met een trouw. Ze hebben heel hun leven gewacht op dit moment. Het ja-woord van deze twee koppels waren enkele van de mooiste momenten uit mijn termijnen als burgemeester.”


“Dat we het nu in juni doen is niet toevallig” vertelt Van Alphen. “Juni is internationaal de Pride maand gezien de Stonewall-rellen op de laatste zaterdag van Juni 1969 uitbraken. Deze vormden het startpunt van een lange strijd voor gelijke rechten van LGBTQI-personen in de Verenigde Staten en ook bij ons. Als schepen van welzijn blijf ik werken zodat iedereen zich in onze gemeente thuis voelt"


Door deze bank te adopteren, vragen de liberalen aandacht om respect op te brengen voor elkaar. Iedereen heeft het recht om te zijn wie ze zijn en te houden van wie ze houden. “We blijven ons inzetten voor meer tolerantie en begrip. Het kan niet zijn dat mensen zich slecht in hun vel voelen vanwege hun geaardheid en gender. We geven om hun mentale welzijn en we blijven hier vanuit de gemeente werken zodat iedereen zich in Schilde en ’s-Gravenwezel thuis voelt. Er is nog wat werk aan de winkel” besluit Laurenz Van Ginneken. Lees de persweerslag in Het Laatste Nieuws

53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page