top of page
  • Foto van schrijverLaurenz Van Ginneken

Gemeente Schilde als ‘Gamechanger’ tegen gameverslaving.

Gemeenteraadslid Laurenz Van Ginneken roept de politiek in Schilde 's-Gravenwezel op om werk te maken van een actieplan tegen gameverslaving.


De Webinar kan je op 27 april om 20u gratis volgen via: www.gamechangers.be/webinar-schilde Meer informatie kan je opvragen via: warmewilliam@schilde.be, het Facebookevent of 03 380 07 44.


De afgelopen jaren kwam gamen verschillende keren in een slecht daglicht, met ‘loot boxes’, gameverslaving, zogenaamd aanzetten tot geweld, enzovoort. We merken vooral een zekere onwetendheid betreffende games, waardoor echte problemen rond gameverslaving onder de radar blijven. Aan de andere kant, wordt normaal gamen door sommigen zelfs meteen als problematisch aanzien. Daarom roep ik de gemeente Schilde op om in te zetten op sensibilisering van ouders om echte problemen beter te kunnen inschatten.


Onbekend maakt onbemind?

Het komt elke ouder wel voor dat ze niet volledig mee zijn met de leefwereld van hun kinderen, en vice versa. Zelfs tussen tieners en twintigers bestaan grote verschillen in hoe zij (of zelfs wij) gamen en multimedia beleven. Die verschillen leiden soms tot onbegrip en discussie. Want wanneer kunnen we spreken van problematisch gamegedrag? Is dat pas eens er grote geldsommen mee gemoeid gaan door in-game aankopen? Wanneer iemand eens een nachtje door speelt alleen of met vrienden? Iemand die elke dag 2 uur speelt? Waar en hoe moeten we de grens trekken, zonder over te komen als ‘onwetende Boomers'?


Een verre herinnering

Het is een probleem waar ik zelf al mee in aanraking ben gekomen. Zeker in de periode toen ik 14 jaar was, gaf gamen me een soort toevlucht uit een moeilijke wereld. Games brachten me ontspanning, afleiding en rust. Maar op den duur speelde ik nachtjes door, sloeg ik maaltijden over, en vervreemde een tijdje van mijn omgeving. Nu lijkt alles achter mij te liggen als verre herinnering aan een moeilijke periode.

Toen Yolande Avontroodt mij een e-mail stuurde over een preventiesessie 'game on, game over' in de gemeente Maldegem rond gameverslaving, kwam de herinnering in zekere zin terug. We waren het er meteen over eens dat hier een kans ligt om een complex probleem dat vaak onder de radar blijft, bespreekbaar te maken.


Een medaille met twee kanten

Dat het eigenlijk complexe materie is, hoeft niet te verbazen. Gamen komt in verschillende maten voor, gaande van een LAN-party, kassen met vrienden thuis, tot alleen op je kamer gamen tegen (of met) een hele online wereld. Gamen brengt mensen samen op verschillende manieren, met vele positieve effecten. Laat ons dat zeker niet vergeten.

Door te stigmatiseren, dreigen we het probleem alleen erger te maken.

Helaas zien we ook verslavende effecten, waarbij mensen vervreemd geraken van hun omgeving, toevlucht van problemen zoeken in uitsluitend games, boos worden wanneer ze niet kunnen gamen, enzovoort. Het is belangrijk om te beseffen dat er dieperliggende problemen kunnen zijn die mensen vatbaar maken voor verslavingen. Daarom moeten we er over leren praten. Door te stigmatiseren, dreigen we het probleem alleen erger te maken.

Maar dat er iets aan gedaan moet worden, bevestigt mijn collega gemeenteraadslid Valérie Van Genechten (Open Vld). In haar ervaring als jeugdadvocate weet ze dat gameverslaving een goed gekend probleem is in het jeugdbeschermingsrecht. Soms moeten jongeren zelfs opgesloten worden om af te kicken, maar toch is er over het algemeen weinig over geweten, en zeker bij volwassenen.

Schilde werkt samen met Gamechangers

Onze gemeentelijke dienst Gezin & Welzijn heeft werk gemaakt van een initiatief om dit probleem onder de aandacht te brengen. Er komt een Webinar op 27 april 2021 in samenwerking met Matthias Dewilde van GameChangers. Dit is het startschot van een traject dat onze gemeente heeft uitgewerkt. Op de gemeenteraad van februari lichtte schepen van Jeugd Kathleen Krekels (N-VA) lichtte toe dat de gemeente hierbij niet alleen preventief te werk zal gaan, maar ook Curatief. In het najaar komt er een opvolgtraject met extra webinars in samenwerking met het Huis van het Kind, en tenslotte komt er ook een Webinar over het polydrugsgebruik en gameverslaving.


Schepen van welzijn Marian Van Alphen (Open Vld) onderschrijft het belang van deze vormingen. Het is volgens haar een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht, in verschillende leeftijdsgroepen. Vaak speelt het zich in de luwte af, op een kamer, achter gesloten deuren. Via deze workshops willen de schepenen het probleem met bespreekbaar maken, en ouders/familie/vrienden aan de nodige tools helpen om het te herkennen.



Ik ben zelf blij met deze samenwerking. We zetten als gemeente stappen in de goede richting. Hopelijk kunnen we hiermee niet alleen onze gezinnen inspireren, maar ook andere leeftijdsgroepen die met deze problematiek te maken hebben.

+1 en kudos

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page